Forum 2 Jaworznickiej Drużyny Wędrowniczej "Resplandor"
Administrator
Zostaliśmy poproszeni o pomoc w organizacji DMB które w tym roku przygotowuje dh.Agata Lach.
Mianowicie mamy nakręcić 4 krótkie filmiki na których będziemy przebrani za skautów z 4 różnych krajów pozdrawiających widzów w tymże języku:).
Jako że DMB jest koło 22 musimy się sprężyć.
Kraje które proponuje abyśmy wzięli to : Węgry, Anglia, Czechy, Rosja
Jeżeli macie inne propozycje to piszcie.
Dajcie znać kto ma jakiś pomysł na przebrania, i w ogóle jak to widzicie.
Do 18.02.11 powinniśmy już to nagrać żebym miał czas na złożenie
Pozdrawiam
ćw.Mateusz Dąbrowski
anglia to przy herbatce skołci
rosja to przy...
Anglia to siedzi dwóch ziomków najlepiej w krótkich spodenkach, przy okrągłym stoliku popijają herbatkę i nagle zauważają, że ktoś ich podgląda!
Polscy harcerze i wstają od herbatki i postanawiają nas pozdrowić.
jak wpadnę na inne pomysły to napiszę.
Węgry to luzaki:D piwo, fajka wodna i śpiew:) do tego kapelusze i ładne góry w tle:) do tego można skopiować węgierską grę jakąś krótką
a pozdrowienie... ma ktoś z nimi jeszcze kontakt??
Ja się uczę ruskiego, ale raczej za słaby jestem żeby coś wykminić Siostra Tomaszka mogłaby ew. coś pokminić bo studiowała filologię rosyjską z tego co pamiętam
Ja mogę mówić jak coś
Administrator
Ja powiem tylko, że przede wszytskim to musi być na tyle łatwe żeby harcerze i harcerze starsi skapneli się o co chodzi
Anglia - jakiś BigBen w tle, ogólnie jak zaczniemy po angielsku mówic to będzie luz kazdy skapuje, plus może być flaga wlkkiej brytanii gdzies
Rosja - gdzieś tam flaga. po rosyjsku mogę załatwic pozdrowienia ^_- - jakiś symbol ? nie wiem cerkwie?
Węgr- nie mam pomysłu
Czechy - po czesku chyba też mogę załatwic co powiedzieć, ale jak się przebrac i jakie cokolwiek to nie mam pojecia..
Osobiście wolałbym zamiast węgier i czech wcisnąć na przykład Hiszpanię, Niemcy lub Włochy
Administrator
Ponoć Potok ma
Francję, Grecję i jakiś spoza Europy nie pamiętam jaki.
Zatem możemy wziąć najprostsze bez niepotrzebnego kombinowania:
Anglia, Francja, Hiszpania, Włochy.
-Obowiązkowo do każdego flaga w tle.
-Charakterystyczne stroje
- jakiś symbol w tle
- W tym języku jakieś pozdro ^_-
Data - generlanie przydałoby się w tym tygodniu co terraz nadchodzi t zrobic bo we wtorek za tydzien juz DMB, a Agacie trzeba to jakos wcześniej podac.
komu jak pasuje w tygodniu? ja jak się uprę to tylko poniedziałek i weekend mi nie pasują, czyli wtorek, środa czwartek moge sie spotkac
Administrator
Dąbrowski dasz radę ? wtedy tylko się przebrać i po sprawie no i w języku powiedzieć ^^
To ma być tylko pozdrowienie w ich języku, czy jakaś dłuższa wypowiedź?
Jakby co to: Węgry:"Jó munkát!"
Anglia: "Be prepared!"
Czechy: "Buď připravena!" ...O__o jeej, jak to się czyta?!
Rosja: "Будь готова!" (Bud' gotov. Podobno.)
Administrator
Ja jednak preferuję środę no chyba że odpowiadam wam bardziej wtorek(ale wtedy musicie sami nagrać bo ja nie dam rady) co do podłożenia tła to może być ciężko.
Administrator
oni niekoniecznie muszą być harcerzykami - nawet bardziej, żeby byli zwykłymi ludźmi a dokładniej tacy stereotypowi chodzi o to, żeby powiedzieć coś w stylu
"W dniu myśli braterskiej pozdrawiamy wszystkich jaworznickich harcerzy - Czuwaj!"
Administrator
Ehh tak to się nigdy nie zgadamy żeby nakręcić. Wylosuje i podam kto z kim jest i w grupach to nakrecimy.
Wyniki losowania:
Dominika-Jacek
Darek-Łukasz
Tomasz-Kinga
Adam-Mateusz
Dogadajcie się w tych grupkach.Możecie się wymieniać ale każda grupa ma mieć minimum 2 osoby.
Marta, Zbyszek, Beata jak chcecie pomóc dołączcie się do którejś z grupek
Do jutra dogadajcie się kto jaki kraj bierze. Do Soboty do 14 chce miec filmiki u siebie;D
Co do Kamery ja mam jedną(mogę udostępnic) ewentualnie jezeli czyjś telefon dobrze nagrywa to mozna nim.
Pozdrawiam
Mateusz